In Nederland kun je vier soorten ratten tegen komen. De ratten die binnen komen of rondom huizen of bedrijven zullen komen zijn de bruine ratten en de zwarte ratten. Verder hebben we in Nederland rondom het water en rondom meren ook twee soorten ratten, de muskusrat en de woelrat. De meest voorkomende rattenplagen in Nederland en België komen van bruine en de zwarte rat.
Ratten zijn nachtdieren en zijn dan ook het meest actief wanneer het wat donkerder is. De ratten maken gebruik van communicatie via feromonen, dit is een chemisch stofje dat wordt vrijgemaakt door de rat wat door soortgenoten wordt opgepikt. Zo kunnen de ratten elkaar waarschuwen voor gevaar of communiceren waar voedsel te vinden is.
De bruine rat
De bruine rat is een nacht dier en is altijd opzoek naar voedsel, warmte en beschutting. De bruin rat is dan ook te vinden rondom of in woningen of gebouwen. De bruine ratten zijn alleseters, maar hebben wel een voorkeur naar vlees, vis, groente en fruit. De bruine rat kan 22 tot 30 cm lang worden zonder de staart erbij gerekend, hun staart is dik, kaal en is korter dan het lichaam. De rat zelf heeft kleine behaarde oren en is grijsbruin van kleur.
De zwarte rat
De zwarte rat is ook een nacht dier en zoekt vaak plaatsen die hoog zijn, droog en wat kleiner zoals onder daken en tussen vloeren. De zwarte rat is veelal te vinden bij boerderijen, in magazijnen en op schepen. De zwarte ratten zijn alleseters, maar hebben een voorkeur naar graan en meelproducten. De zwarte rat kan 14 tot 23 cm lang worden zonder staart erbij gerekend, hun staat is dun en langer dan het lichaam. De rat zelf heeft grote kale oren en is blauwgrijs tot zwart van kleur.
De muskusrat en de woelrat
De ratten komen vooral voor rondom water en meren. De muskusrat kan 40 cm lang worden en heeft een lange, platte staart. Het lichaam is wat ronder en de rat heeft een dikke vacht. De woelrat kan 24 cm lang worden en heeft een lange staart. Het lichaam van de woelrat is donkerbruine van kleur en de buik is beige van kleur.
Levenscyclus ratten
De jonge bruine en jonge zwarte rat is al vanaf drie maanden geslachtsrijp. Een bruine rat heeft tot ongeveer vijftien nestjes gedurende paar levens jaren en de zwarte rat ongeveer zes nestjes durende paar levens jaren. Per nestje zitten er zes tot tien babies in.
Hoe ziet een nestje eruit?
Ratten bouwen hun nest beschut in of rondom gebouwen. De bruine rat maakt soms ook hollen in riolen of bij vuilstortplaatsen als het maar vochtig is. De zwarte rat graaft niet, maar bouwt nest in kruipruimtes, tussen plafonds, op zolder of in muren als het maar droog, warm en veilig is. De ratten bouwen nesten met karton, papier, hooi, bladeren en andere nestmaterialen.
Wat is het nut van ratten ?
Ratten zijn alleseters, ze lusten van alles van menselijke voedsel naar allerlei menselijk afval. Het zijn dus opruimers. Daarnaast dienst de rat ook als voedsel voor marterachtige dieren, uilen en reigers. Ook worden de ratten gebruik in biomedische onderzoeken omdat de anatomische, fysiologische en genetische gelijkenissen heeft met de mens.
Waar hebben ratten een hekel aan?
Ratten hebben een hekel aan honden en katten met een jachtinstinct, ook hebben ze een hekel aan hun natuurlijke vijanden. Ratten kunnen ook verjaagd worden met geluiden, de hoge frequentie zal ervoor zorgen dat ze weg willen, maar hierop is geen garantie dat ze niet meer terugkomen.