Alles wat je moet weten over de bedwants

 

Schuilplaats van bedwantsen.

Bedwantsen verstoppen zich in kleding, koffers, bedden, en naden dicht bij een gastheer. Het liefste zitten ze dus in je bed omdat er dan voedsel en warmte is, jaja bedwantsen zuigen bloed van de mens om te overleven.

 

Hoe kan je het herkennen?

Meestal is een bedwants pas te herkennen door dat ze gebeten hebben, wanneer je gebeten bent kan je kijken tussen je lakens, dekens, kussens, onder je matras, bij het nachtkastje, onder tapijt, achter loszittend behang, plinten, posters, in naden en kieren of zelfs in je kleding.

 

Bedwants besmetting controleren en voorkomen

Het is belangrijk om te controleren of er bedwantsen zijn wanneer je buitenshuis slaapt. Pak je spullen nog niet uit, verplaats deze naar de badkamer en kijk eerst naar de volgende punten:

  • Kijk goed naar de lakens, zie je kleine rode of zwarte vlekjes op de laken of dekens? Dit zouden uitwerpselen kunnen zijn van de bedwantsen.
  • Check voor de zekerheid de naden van het matras, en naden en kieren dichtbij het bed. Zie je witte eitjes of kleine beestje lopen meldt dit direct en ga de kamer uit.
  • Check achter de plinten en bij de stopcontacten of er kleine beestjes zitten, zo ja meld dit direct en ga de kamer uit.

 

Bedwantsen beet

Wanneer een bedwants bijt en het bloed drinkt, laat het gelijk een stofje achter wat de beet verdoofd en wat ervoor zorgt dat de gastheer rode jeukende bultjes krijgt. Vaak zijn dit bultjes die een rij vormen omdat de bedwants een paar keer achter elkaar bijt. Een bedwants bijt op plaatsen die wat zachter zijn denk aan de buik, de rug en de benen. Wanneer iemand allergisch is voor insectenbeten kunnen de symptomen heftiger zijn, het is dan ook verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

 

Verschil tussen bedwants beet en andere beten

Het kan lastig zijn om beten van andere insecten en bedwantsen te onderscheiden. Waar je een bedwants beet echter aan kan herkennen is de manier waarom ze bijten, bedwantsen bijten namelijk in rijtjes. Ziet u meerder bultjes op een rij, dat bestaan de kans groot dat dit van bedwantsen is.