Alles wat je moet weten over een wespennest!

Alles wat je moet weten over een wespennest!

Wat is een wespennest?

Het is een huis van een wespen familie wat kan uitgroeien tot zelfs 7000 wespen. Het dient als woning voor de koningin, werksters en voor de eitjes/larven. De baas van de familie is de koningin, zij begint namelijk al in de vroege lente aan het bouwen van het nest, dit kan rond maart zijn. De plek voor het nieuwe wespennest moet goed beschut zijn en moet ruimte hebben. Wanneer zij de eerste nakomelingen heeft opgevoed bouwen zij het nest verder uit en kan de koning de familie uitbreiden. De nakomelingen die koningin zijn vliegen in september uit en paart met een mannetjeswesp om vervolgens een plekje te vinden om te overwinteren.

 

Waarvan is een wespennest gemaakt en hoe ziet het eruit?

Een wespennest is gemaakt van plantenvezels en droge of verrotte houtvezels. De wespen knagen aan hout en vermalen dit met hun speeksel om zo het nest te bouwen. Het nest ziet er dan ook uit alsof het van papier is gemaakt. De koningin begint met het bouwen van het nest, als eerst begint ze met een steel en daarom heen bouwt ze een paar cellen waar ze haar eerste lichting eitjes legt. Het nest kan verschillende de vormen aannemen, dit ligt geheel aan de locatie van het nest. Het kan tussen spouwmuren, onder de dakkapel, op zolders, in de schoorsteen of in schuurtjes. Soms kunnen de koninginnen er ook voor kiezen om op een meer natuurlijke plek te bouwen zoals in struiken, in een heg, in een holle boom of in de grond.

 

Herkennen van een wespennest en een bijennest

Bijen zijn erg belangrijk in het ecosysteem en daarom mogen ze ook niet bestreden worden.

Het is lastig om vanaf de buitenkant een wespennest of bijennest te onderscheiden, dit kan natuurlijk wel bij het zien van wespen of bijen. Het is wel goed te onderscheiden van elkaar als de binnenkant te zien is, maar doe dit niet zelf en schakel een professional in. Als het een nest van een bij is dan moet dit worden verwijderd door een imker, De Ongedierte Expert staat in contact met een imker.