Alles wat je wilt weten over wespen soorten in Nederland

Alles wat je wilt weten over wespen soorten in Nederland

Wespen zijn belangrijk in ons ecosysteem maar ze kunnen ook voor veel overlast zorgen. Hier alle informatie over de wespen soorten die in Nederland voorkomen.

De gewone wesp en Duitse wesp

Beiden wespen worden ook wel ‘limonadewesp’ genoemd omdat ze op zoetigheid afkomen. Deze wespen soorten zijn eigenlijk de stereotype wesp die wij kennen. Deze soorten worden 17 tot 20 millimeter lang en zijn zwart met geel van kleur. De gewone wesp soort lijkt veel op de Duitse wesp soort, alleen de Duitse wesp heeft drie stippen op zijn kop. Deze wespen jagen op insecten om de larven te voeden, deze larven geven dan zoetigheid af waar de wespen dan weer van leven. Wanneer er te weinig eten is in het nest gaan de wespen opzoek naar zoetigheid buiten af. Als ze zich bedreigt voelen tijdens hun zoektocht naar eten zullen deze wespen steken.

‘Het enige duidelijke verschil tussen de gewone wesp en de Duitse wesp is dat het nest van de Duitse wesp grijs is en het nest van de gewone wesp gelig tot roodbruine’

 

Graafwesp

Er bestaan veel soorten graafwespen, sommige zijn zwart-rood van kleur en sommige zijn zwarte met geel van kleur. Deze wespen kunnen tussen de 2 tot 20 millimeter worden. Graafwespen bouwen geen nesten maar graven holletjes in de grond, zij wonen dan ook niet in kolonies maar solitair. In het algemeen gebruiken deze wespen alleen hun angel om insecten te vangen, en zullen ze niet steken. Enkele graafwespen zullen niet voor overlast zorgen dit gebeurd pas wanneer er meerdere nesten zijn.

 

De Franse veldwesp

Deze wesp is te onderscheiden van de andere soorten door het iets plattere en slankere lichaam en door de oranjerode voelsprieten. Het lichaam is vooral zwart met kleine gele dwarsstrepen, en ze worden tussen de 12 en 18 mm groot. De wespen jagen vooral op insecten en zijn niet geïnteresseerd in zoetigheid. Het zijn vredes insecten en vallen de mens niet zo lastig als de limonadewesp. De Franse veldwesp staat bekend om het bouwen van meerdere nesten naast elkaar die open zijn, waardoor de wespen goed te zien zijn.

 

De Hoornaar

De Hoornaar ook wel de paardenwesp genoemd lijkt veel op de gewone wesp kwa uiterlijk en gedrag maar de hoornaar is wel 2 keer zo groot en wat bruiner van kleur. Een hoornaar kan 3,5 cm lang worden. Deze wesp soort komt vooral voor in bossen en bij zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan een steek van de gewone wesp of de Duitse wesp.

 

Leuk weetje

Uit onderzoek is gebleken dat een mens 500 hoornaar steken niet kan overleven.