Wat komt er kijken bij een kakkerlakken plaag?

A CUCARACHA, A CUCARACHA…….

Hoe ontwikkelen kakkerlakken zich?

Vrouwtjes kakkerlakken produceren meerdere ei pakketjes van 20 tot 30 eitjes per jaar. De eitjes ontwikkelen zich het snelst bij een warmere temperatuur. De larven die uit de eitjes komen lijken op de volwassen kakkerlakken alleen zonder vleugels.

 

Waar wonen de kakkerlakken?

Kakkerlakken kunnen overal verblijven maar hun favoriete verblijfplaats zijn de keukens, hier kunnen de kakkerlakken genieten van de warmte en het vocht. Badkamer zijn daardoor ook erg fijn voor de kakkerlakken om te verblijven. Wanneer het niet

mogelijk is om op deze plaatsen te verblijven zoeken de kakkerlakken andere plekken op om in, achter of onder te wonen, zoals achter behang, plinten, kasten of onder stoelen, banken of losse tegels.

 

Waar leven kakkerlakken van?

Kakkerlakken eten alles, van rot voedsel en kadavers tot de voedselproducten voor de mens.

Wat doen kakkerlakken bij gebrek aan voedsel?

Wanneer er geen voedsel aanwezig is gaat de kakkerlak over tot p

apier, karton, leer of ze keren tot kannibalisme (vooral de zwakke en zieken kakkerlakken worden dan opgegeten).

 

Hoe herken je een kakkerlakken plaag?

Kakkerlakken zijn nacht dieren, dus actief wanneer het donker is. Je kan een plaag herkennen bij het zien van het volgende:

  • Je ziet dode kakkerlakken
  • Je vindt ei pakketjes
  • Je ziet velletjes van hun vervelling
  • Je vindt uitwerpselen (kleine zwarte stippen)
  • Je ruikt een muskusachtige geur
  • Je ziet de kakkerlakken zelf overdag of in de nacht

Kakkerlakken kunnen ziektes overbrengen!

Kakkerlakken staan bekend om dat ze mijten en andere bacteriën met zich meedragen. De meest voorkomende bacteriën die de kakkerlakken meedragen zijn Salmonella, E.Coli en Listeria monocytogenes. Kakkerlakken kunnen ook via ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging, astma en/of huidziekten kunnen ontstaan. In Nederland wordt de overdracht van ziektes via kakkerlakken niet centraal onderzocht en geregistreerd. Hierdoor is het niet bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan kakkerlakken.