Houtwormen

Alles wat je moet weten over houtwormen

De naam houtworm wordt gebruikt voor de larven die het hout aantasten in woning of gebouwen. Verschillende keversoorten leggen eitjes in het hout, uit deze eitjes komen larven die zich voeden met het hout waarin ze leven. Ze kunnen in meubels zitten maar ook in kunstwerken, vloeren of in draagbalken. De larven kunnen de woning veel schade toe brengen en zelf instortingsgevaar creëren.

Herkennen van houtworm

U kunt activiteiten van houtwormen herkennen aan kleine gaatjes in het hout en hier onder kan boormeel liggen. De gaatjes die cirkelvormige zijn, zijn de uitvlieg openingen van de kevers en uiteindelijk de larven die opgroeien tot kevers.

 

Welke kevers zorgen voor houtworm?

De gewone houtwormkever

De larven van deze kever komen vaak voor in tweedehands meubels, omdat deze meestal onvoldoende worden gecontroleerd. De gewone kever is een donkerbruine langwerpige kever met een lichte rug. Deze kever wordt 2,5 tot 5 mm lang, de larven worden 6 mm lang en zijn gelig van kleur. De larven leven gemiddeld een jaar tot drie jaar in het hout voordat ze verpoppen tot kever.

De grote houtwormkever

Deze kever heeft dezelfde uiterlijk als de gewone houtworm kever alleen worden deze kevers gemiddeld 4,5 tot 9 mm lang. De larven zien er hetzelfde uit als de larven van de gewone houtwormkever alleen worden gemiddeld 11 mm lang.

De huisboktor

De larven van de huisboktor brengen de meeste schade toe aan hout, dit doordat ze in de lengte van het hout knagen waardoor dit sneller verzwakt. De huisboktor is gemiddeld 10 tot 15 mm lang en is zwart van kleur. De larven zijn wit-geel van kleur, geribbeld en hebben een bruine kop.

De spinthoutkever

De meest voorkomende soort is de bruine spinthoutkever. Deze kever is langwerpig en donkerbruin van kleur, heeft een lengte van 2 tot 7 mm lang. De larven zijn vaalwit van kleur en worden ongeveer 6 mm lang. De larf zal je dan binnen ook alleen vinden in vloeren of omlijstingen.

 

Hoe ontstaat een houtworm plaag eigenlijk?

De kevers komen niet zomaar binnen, vaak zitten ze in het brandhout wat binnen wordt geplaatst naast de haard. Ook kun je de houtwormen of kevers aantreffen in tweedehands meubels.

 

Zelf houtworm voorkomen

Er zijn verschillende manier om de kans op houtwormen te verkleinen of zelf bijna te voorkomen, in de volgende punten kun je lezen wat je kan doen:

  • Controleer altijd of er geen gaatjes in het brandhout zit, en controleer of er geen larven of kevers aanwezig zijn.
  • Wanneer je van plan bent om tweedehands meubels te kopen controleer dit goed op gaatjes. Doe dit voordat je het gaat kopen! Wanneer je gaatjes vind meld dit direct bij de verkoper.
  • Ligt er hout opgeborgen in huis of in een pand, dit kun je verven of lakken. De lak – verflaag erover zorgt ervoor dat het moeilijker is om eitjes te leggen.
  • Je kunt de meubels van tevoren al behandelen met anti-houtwormmiddel. Dit helpt alleen als er nog geen houtwormen zijn.
  • Voorkom dat het materiaal vochtig en/of beschimmeld raakt. Dan wordt het al minder aantrekkelijk voor de kevers.