Muggen soorten in Nederland

Muggen soorten in Nederland

Er zijn verschillende soorten muggen, maar het soort wat ons meest irriteert zijn de steek muggen. Deze muggen maken zoemend geluid en laten jeukende en soms pijnlijke bultjes achter en kunnen zelfs ernstige ziekten verspreiden. In Nederland zijn er 36 soorten steekmuggen, de meest bekende zijn de huissteekmug, geringde steekmug en de gewone steekmug. Er zijn soorten steekmuggen die richten zich op mensen en er zijn soorten die zich richten op dieren. De vrouwtjes muggen zuigen alleen bloed om hun eitjes te voeden, de mannetjes zijn vegetariërs.

Motmuggen

Motmuggen zijn muggen die op vlinders lijken, deze soort lijkt wat meer op een mot maar het zijn toch echt muggen die niet steken. De motmug rust voornamelijk op muren omdat ze niet goed kunnen vliegen en vormen driehoekjes met hun vleugels. De motmuggen komen het meest voor in huis wanneer er een lekkage is of een rioolprobleem.

Langpootmuggen

De grote onschuldige muggen die je overal ziet vliegen met die extreem lange poten zijn de langpootmuggen. Deze mug kan niet steken en het is een slechte vlieger.

Dansmuggen

Dansmuggen ook wel pluimmuggen genoemd, deze muggen vliegen op en neer en leven graag dichtbij zoet water. De dansmuggen kan je herkennen aan hun lange vleugels en lichtbruine tot groene lijfje. Deze mug kan niet steken en leven voornamelijk buiten.

 

Door het reizen worden er soms exotische muggen overgebracht naar ons kikkerlandje, en deze muggen kunnen ziekten met zich mee brengen. De Malariamug, Aziatische tijger mug en de Dengue mug zijn muggen die ernstige ziekten kunnen veroorzaken bij de mens en hun steek kan zelf lijden tot de dood.