Last van Ratten? Bel 010 7200 200

Ratten

rattenzwarten-bruin

De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. De bruine rat is twee keer zo groot als een muis. De maximale levensduur van de bruine rat is 2-3 jaar.

In 1 jaar tijd kunnen 2 ratten zich ontwikkelen tot een familie van 40-60 ratten.


De zwarte rat komt voor namelijk voor in het zuiden van Nederland, maar is de laatste periode ook al gesignaleerd in midden Nederland en bij havens. De staart van de zwarte rat is aanzienlijk langer dan van de bruine rat.  De maximale levensduur van de zwarte rat is 3-4 jaar.

In 1 jaar tijd kunnen 2 ratten zich ontwikkelen tot een familie van 40-60 ratten.

 

Herken ratten besmetting

Een besmetting van ratten kan vaak worden geconstateerd door de donkere harde uitwerpselen, deze worden verspreid aangetroffen op rustige plaatsen. Ook kan het worden geconstateerd door hollen, poot en staart afdrukken en knaagschade aan hout, plastic, isolatiematerialen, leidingen en kabels.

Waarschuwing

Ratten kunnen ziektes overbrengen via hun uitwerpselen maar ook via hun beten.

De rattenbeetziekte is een acute koortsende infectieziekte die wordt overgebracht door knaagdieren, in de meeste gevallen ratten. De ziekte is zeldzaam.

Eigenlijk gaat het om twee verschillende ziekten met verschillende verwekkers, de Streptobacillus moniliformis en Spirillum minus, beiden hebben enigszins vergelijkbare symptomen. De ziekte wordt overgedragen via slijmvlies of urine van de rat, meestal na een rattenbeet of een verwonding door een rat. Voor meer informatie ga naar Wist je Dat? (blog)

Het Probleem

Als dragers van ziektekiemen (zoals de ziekte van Weil) vormen ratten een bedreiging voor de volksgezondheid. Ook bevuilen ze voedselvoorraden en kunnen ze knaagschade richten aan leidingen en kabels (dit kan voor storingen en kortsluitingen veroorzaken). Ratten dragen ook vlooien, mijten en teken.

Bestrijding

Wanneer een besmetting van ratten is geconstateerd kan er contact worden opgenomen door te bellen of een email te sturen naar De Ongedierte Expert. Er zal een inspectie worden uitgevoerd door een van onze medewerkers. Na deze inspectie zal de bestrijding plaats vinden.

Tijdens de bestrijding zullen er door de gehele woning kunststof voerkisten (voorzien van slot) worden geplaatst op plaatsen waar de ratten zich schuilhouden en waar sporen van ratten geconstateerd tijdens de inspectie. Het aantal bezoeken dat nodig is om de ratten te bestrijden is afhankelijk van de besmetting. De bezoekfrequentie en bijhorende kosten zullen worden besproken tijdens de inspectie.

Voorkomen

Zodra de bestrijding het gewenste resultaat heeft bereikt en er geen activiteit van ratten meer is. Zal onze servicemedewerker adviezen geven om nieuwe besmetting te voorkomen. Deze adviezen zijn geheel vrijblijvend.