Last van Ratten? Bel 010 7200 200

Ratten

De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. De bruine rat is twee keer zo groot als een muis. De maximale levensduur van de bruine rat is 2-3 jaar. In 1 jaar tijd kunnen 2 ratten zich ontwikkelen tot een familie van 40-60 ratten.


De zwarte rat komt voor namelijk voor in het zuiden van Nederland, maar is de laatste periode ook al gesignaleerd in midden Nederland en bij havens. De staart van de zwarte rat is aanzienlijk langer dan van de bruine rat.  De maximale levensduur van de zwarte rat is 3-4 jaar. In 1 jaar tijd kunnen 2 ratten zich ontwikkelen tot een familie van 40-60 ratten.  

Herken ratten besmetting

De bruine rat leeft voornamelijk buiten rond huizen en water. De zwarte rat leeft voornamelijk binnen in loodsen of op bedrijfsterreinen. Een besmetting van ratten kan vaak worden geconstateerd door:

 • Donkere harde uitwerpselen, die verspreid worden aangetroffen op rustige plaatsen.
 • Aparte geuren (muskus/ammonia)
 • Het aantreffen van hollen of afdrukken van poten.
 • De knaagschade aan hout, plastic, isolatiematerialen, leidingen en elektrische bekabeling.

Waarschuwing

Ratten kunnen ziektes overbrengen via hun uitwerpselen maar ook via hun beten. De ziekte van Weil ook wel de rattenziekte genoemd is een van de belangrijkste en meest voorkomende ziektes die een rat aan een mens kan geven. De symptomen kunnen verschillend zijn van een lichte hoofdpijn tot bloedingen in je longen en nierfalen. Voor meer informatie ga naar Wist je Dat? (blog)

Het Probleem

Ratten kunnen diverse problemen veroorzaken.

 • Ratten kunnen een vorm van bedreiging zijn voor de volksgezondheid vanwege de ziektes die ze met zich meedragen (Ziekte van Weil).
 • Ratten kunnen schade aan u en uw huisdieren brengen doordat zij dragers zijn voor vlooien, mijten en teken.
 • De ratten bevuilen voedselvoorraden met uitwerpselen en urine.
 • Ratten brengen knaagschade toe aan diverse materialen en producten, zoals aan leidingen en kabels wat voor kortsluiting kan zorgen.

Bestrijding

Wanneer een besmetting van ratten is geconstateerd kan er contact worden opgenomen door te bellen of een email te sturen naar De Ongedierte Expert.

 • Inspectie

Er zal een inspectie worden uitgevoerd door een van onze medewerkers, waarbij de hygiene wordt gewaarborgd en de ongedierte wordt geconstateerd. Na deze inspectie zal de bestrijding plaats vinden

 • Bestrijden

Tijdens de bestrijding zullen er door de gehele woning/pand kunststof lokazen (voorzien van slot) worden geplaatst op plaatsen waar de ratten zich schuilhouden en waar sporen van activiteit van ratten is geconstateerd.

 • Nacontrole

Het aantal bezoeken dat nodig is om de ratten te bestrijden is afhankelijk van de besmetting. De bezoekfrequentie en bijhorende kosten zullen worden besproken tijdens de inspectie.

 

Voorkomen

Zodra de bestrijding het gewenste resultaat heeft bereikt en er geen activiteit van ratten meer is. Zal onze servicemedewerker adviezen geven om nieuwe besmetting te voorkomen. Deze adviezen zijn geheel vrijblijvend.  

Extra info