Komen vlooien alleen voor op dieren? Of ook op mensen? Hier alles wat je moet weten over vlooien!

 

Wat is een vlo?

Een vlo is een parasiet, een parasiet is een organisme wat zich voortplant en standhoudt op een ander levend wezen. De vlo brengt geen dodelijke schade toe aan de gastheer maar de vlo drinkt het bloed van de gastheer wat kan zorgen voor irritatie. Vlooien kunnen alleen leven op dieren met lichaamsbeharing of een verenkleed zoals vogels. Ze drinken het bloed van dieren en leven graag binnen waar de temperatuur en vocht ideaal is voor de ontwikkeling van hun nageslacht.

De verspreiding van vlooien kan snel gaan, omdat in Nederland relatief veel huisdieren gehouden worden. Wanneer vlooien geconstateerd worden op de huisdieren is het eigenlijk al te laat want slecht een klein deel van de vlooien zitten op de huisdieren. De rest van de vlooien leven in de leefomgeving van de huisdieren.

 

Kun je ze zien?

Vlooien laten zich niet graag zien dus de aanwezigheid is wat makkelijker te herkennen. Vlooien laten keuteltjes achter in de vacht van het dier, dit zijn kleine zwarte korrels. Als je heel goed kijkt kun je vlooien zien in de vacht van het dier of op uzelf. De vlo kan op het huisdier zitten maar kan ook overspringen op de mens. Vlooien bijten de dieren maar ze kunnen ook de mens bijten, wees gerust ze kunnen alleen leven van dierenbloed dus ze zullen snel van het lichaam afspringen.

 

Vlooienbeet?

Een vlooienbeet valt niet goed te behandelen. De jeuk en de rode builtjes die u ervaart zal vanzelf weer verdwijnen. Is er spraak van een allergische reactie na een vlooienbeet? Dan adviseren wij u om een bezoek te brengen aan de huisarts.

 

Uiterlijk van de vlo

Vlooien zien er allemaal hetzelfde uit en kunnen niet verward worden met andere insecten. Het lichaam van de vlo is ongeveer 1,5 tot 4 mm groot, ze hebben een plat lichaam met 6 poten en een gebogen kop naar beneden. De kleur van de vlo is roodbruine tot zwart, deze kleur kan wat lichter rood worden als ze net gegeten hebben.

 

 

 

Leuk weetje

Vlooien zijn 60 miljoen jaar geleden ontstaan, na de ontwikkeling van warmbloedige zoogdieren. Zelfs prehistorische zoogdieren hadden last van vlooien.

 

Vlo ontwikkeling

Vlooien leggen eitjes in de vacht van het dier wat vervolgens wordt verspreid over het gebied waar het dieren beweegt. De eitjes ontwikkelen zich het snelst bij een temperatuur van 20-25 graden met een luchtvochtigheid van 70%. Vanuit het ei komt een larf die zich twee keer verpopt tot volwassen vlo, als volwassen vlo worden er ongeveer 40 eitjes gelegd per dag.

Een vlo leeft slecht enkele dagen zonder voedsel maar kan met voedsel tot 4 maanden overleven.

 

Verschil tussen vlooien en luizen

Het zijn beiden parasieten, leven op en dankzij een gastheer. Het grote verschil tussen deze twee is dat luizen graag op een vaste plek wonen bij de mens of het dier. De eitjes van de luizen kleven aan de haren van de gastheer, waarbij de eitjes van de vlo voor een groot deel van de gastheer afvallen. Verder zijn luizen makkelijker te behandelen dan vlooien omdat ze op de gastheer blijven.

 

Wat te doen bij last van vlooien?

Zorg dat je alle kleedjes, kussen, doekjes en wasbare materialen worden gewassen in de wasmachine op 60 graden. De vlooien, eitjes en larven zullen dit niet overleven. Verder kun je bij de huisdieren vlooienbanden om doen, nekpipetjes, sprays op spuiten, shampoo’s gebruiken, poeders en tabletten gebruiken. Ook moet de leefomgeving van de dieren goed behandeld worden want de eitjes kunnen wel tot een jaar overleven. Liever toch direct professionele bestrijding inschakkelen? Dan kunt u altijd contact opnemen met De Ongedierte Expert.