Wat te doen tegen motten?

Wat te doen tegen motten?

De motten kunnen zich goed verschuilen in huis en zelf brengen de motten weinig schade toe, ze doen niks anders dan voorplanten. De larven die ontstaan uit de voortplanting zijn dan ook de beestjes die de voedselvoorraad en de kleding aantasten.

Er zijn binnenshuis meestal twee soorten motten, dit zijn kleermotten of voorraadmotten. Kleermot larven tasten textiel, wol, bont, haren en veren aan omdat er eiwitten in deze producten zitten. De larven van de voorraadmotten eten geen kledij maar zijn meer gericht op voedsel wat koolhydraten bevat, dit kan meel zijn maar ook granen of zaden.

 

Wat je kan doen tegen voorraadmotten?

Spuit gif op het aangetaste voedsel, maar let op dit kan je niet meer eten daarna. Reinig de voorraadkast goed, zorg dat alle eitjes, larven en spinsels weg zijn, dit kan ook met de stofzuiger gedaan worden.

 

Wat je kan doen tegen kleermotten?

De kleding dat een beetje is aangetast kan gewassen worden op 60 graden, deze hitte zal de eitjes en larven doden. Kleding wat niet heet gewassen mag worden kan worden gereinigd met chemische producten tegen motten. Wilt de kleding liever niet reinigen of wassen kan het ook nog twee tot vier nachten in de diepvriezer maar dan wel met een temperatuur van -20 graden zodat de larven en eitjes het niet overleven.

 

Wat kan je doen tegen motten in je kasten?

Zorg ervoor dat je alle kleding uit de kast haalt en deze behandeld tegen motten. Vervolgens kun je de motten opzuigen met een stofzuiger, gooi de zak na gebruik buiten weg. Reinig deze kast goed met een sopje of gebruik schoonmaakazijn. Spuit mottengif in alle hoeken van de lege kast en zorg ervoor dat er geen kinderen of huisdieren mee in aanraking kunnen komen. Inplaats van mottengif kunnen er ook mottenvallen of mottencassettes geplaats worden voor een intensieve reiniging. Hierna mag de kleding die behandeld is weer in de kast terug geplaats worden.