Alles wat je moet weten over vliegen!

Alles wat je moet weten over vliegen!

Ben jij nieuwsgierig naar vliegen? Over hoeveel soorten er zijn? Hoe de vliegen leven of wat het nut van vliegen is? Vind hier de antwoorden.

Soorten vliegen in Nederland?

Vliegen horen tot de geleedpotige en vallen onder de klasse van tweevleugelige insecten ook wel Diptera genoemd. In Nederland is er een soortenregister waar ruim 2500 soorten vliegen staan geregistreerd. De meest voorkomende en bekende vliegen in Nederland zijn de bromvlieg, strontvlieg, fruitvlieg, rioolvlieg en klustervlieg.

Ineens zie je ze overal, waar komen die vliegen nou vandaan…

Waar de vliegen vandaan komen hangt af van de soort en het seizoen. Vliegen worden vooral actief wanneer het warm weer is, als er ergens compost in de buurt is om te nestelen en ze leven in gebied waar genoeg eten beschikbaar is.

 

Waar komen vliegen op af? En wat eten ze?

Vliegen komen af of voedselresten, afval en rottend materiaal. Er zijn ook soorten die zich aangetrokken voelen door warmte in gebouwen zodat ze kunnen overwinteren, het nadeel van deze soort is dat er een middel wordt achter gelaten in het gebouw zodat de vliegen het jaar daarop het gebouw weer kunnen vinden. Vliegen zijn alleseters, maar ze hebben wel een voorkeur voor rottende materialen zodat ze niet hoeven te bijten of malen omdat vliegen geen tanden hebben. De vlieg spuit wat speeksel op het voedsel om een papje te creëren zodat ze dit kunnen opslurpen.

 

De ontwikkeling van de vlieg

Vrouwtjes vliegen leggen jaarlijks 500 tot 1000 eitjes in rottend materiaal. De eitjes die gelegd zijn komen binnen een week uit, als het erg warm en vochtige is kunnen de eitjes zelf binnen een dag uitkomen. Uit deze eitjes komen maden, die zich drie keer poppen tot er een volwassen vlieg uitkomt.

 

Uiterlijk van de eitjes

De eitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter groot en wit/gelig van kleur. De eitjes zijn langwerpig van vorm en je treft de eitjes altijd in groepjes aan.

 

Leven vliegen lang?

Van ei tot volwassenvlieg duurt ongeveer twee weken. De vlieg zelf leeft ongeveer drie tot vier weken afhankelijk van de gevaren die mensen vormen natuurlijk.

 

Zijn vliegen nuttig?

Vliegen zijn opruimers omdat ze rottende materialen eten en ook de larven van de vliegen eten deze rottende materialen. Vliegen en hun larven kunnen binnen een paar dagen 15 kilo opeten. Dus vliegen zijn zeker nuttig in de wereld.

 

Bijten vliegen?

Meesten vliegen steken of bijten niet, maar er zijn wel soorten die kunnen bijten zoals dazen. De soorten bijten omdat ze bloed eten, ze landen op het lichaam en buiten vrijwel direct. Na deze beet kan er een huidirritatie of ontsteking ontwikkelen maar deze is te behandelen met een antibiotica.

 

Brengen vliegen ziektes over?

Vliegen verspreiden tal van ziektes over, zoals salmonella, tuberculose, cholera, dysenterie en parasieten. Een vlieg draagt maar liefst 350 bacteriën bij zich, omdat ze zich graag bevinden op rottende materialen.