Mieren steek

Mieren steek

Sommige mieren kunnen steken of bijten en sommige mieren kunnen bij het zoeken naar voedsel ziekten verspreiden. Mieren kunnen via hun urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan. In Nederland wordt de overdracht van ziektes via mieren niet centraal onderzocht of geregistreerd. Daardoor is niet precies bekend hoe vaak ziekteverschijnselen kunnen worden gerelateerd aan mieren.

De speciale mier het draaigatje

Misschien heb je het voorbij horen komen maar er is een mierensoort dat oorspronkelijk uit het zuiden van Europa komt maar steeds meer verplaats naar het noorden. Het beestje heet draaigatje, is zwart van kleur, is twee tot vijf millimeter groot en kan steken. Wanneer je denkt een kolonie te hebben gevonden dan moet dit gemeld worden bij Kennis en Adviescentrum Dierplagen. Deze mier kan helaas niet worden bestreden met de middelen die zijn toegestaan in Nederland.

De mieren koningin

Elk mierennest heeft een koning die in het nest blijft en de eitjes legt. De koning heeft altijd de leiding over de kolonie en bij sommige soorten kunnen er meerdere koninginnen leven.

Het uiterlijk van de koningin

De koningin lijkt eigenlijk op elk van hun eigen soort alleen zijn ze 2- 4 mm groter.

Ze hebben vleugels

De koning kan 15 tot 20 jaar oud worden

 

Leuk weetje

Mieren laten geursporen achter, zo kunnen de andere mieren hetzelfde pad bewandelen. Met deze geuren kunnen zo ook waarschuwen voor gevaar, dit wordt opgepikt door de voelsprieten.

 

Mieren zijn nuttig!

Ze nemen deel in onze ecologisch systeem en eten insecten die schadelijk kunnen zijn. Ook zijn mieren opruimers want ze eten kadavers en afval wat in hun omgeving ligt.